George Enescu, compozitor si interpret

George Enescu, compozitor si interpret

George Enescu, compozitor si interpret

 

Editura Casa Radio va propune o inregistrare-document: „George Enescu, compozitor si interpret”.

Revenim cu neobosit interes asupra inregistrarilor lui George Enescu si nu incetam sa ne bucuram de fascinanta sa arta creatoare si interpretativa.
Putine personalitati au fost inzestrate cu atatea daruri asa cum a fost el. Dincolo de compozitiile ce reprezinta cea mai pretioasa contributie la evolutia scolii muzicale romanesti, Enescu era un violonist de geniu, ovationat peste tot in lume, un pianist minunat care a aparut in numeroase randuri pe podiumul de concert acompaniind mari solisti si, nu in ultimul rand, un dirijor de anvergura. Toate aceste laturi ale activitatii marelui muzician au ramas gravate intr-o seama de inregistrari, din pacate prea putine si uneori defectuoase tehnic.
În seria de restituiri 2015, ce marchează 60 de ani de la disparitia Maestrului, propunem o selectie din inregistrarile-document realizate de George Enescu la Radio in 1943 si conservate pe discuri shellac pana la fixarea pe CD, program demarat de Editura Casa Radio in 2001, cand o echipa formata din Laura Manolache, inginerul Andrei Papudoff si regizorul muzical Alexandru Parlea a reconstituit materialul sonor original. Astfel, reusim sa reintroducem in circulatie cateva inregistrari ramase „exclusivitate Radio Romania”, cu prima fixare pe CD la Editura Casa Radio.
In Bonus, un dar pentru melomani: George Enescu si celebrul violonist rus David Oistrah, solisti in Dublul Concert in re minor pentru viori si orchestra de Johann Sebastian Bach, acompaniati de Orchestra Simfonica de Stat a Uniunii Sovietice dirijata de Kiril Kondrasin – concert din 21 aprilie 1946.

(Extrase din prezentarea realizata de muzicologul Olga Grigorescu)

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.