Gradina Botanica “Dimitrie Brandza”
Gradina Botanica “Dimitrie Brandza” a Universitatii din Bucuresti este o institutie de invatamant si cercetare, de cultura si educatie, un factor activ de constientizare a relatiei omului cu natura. Gradina Botanica adaposteste colectii documentate de plante vii si conservate care reprezinta un suport deosebit de important pentru studentii facultatilor de biologie, farmacie, medicina veterinara, dar si pentru prescolarii, scolarii, adultii care vin aici sa invete despre natura, de la natura. Un rol important revine Gradinii Botanice in cercetarea stiintifica, studiile desfasurate aici fiind orientate spre conservarea diversitatii vegetale, aclimatizarea speciilor exotice si taxonomie.
Gradina Botanica “D. Brandza” ofera locuri excelente pentru recreere, puncte de atractie deosebite turistilor:
– serele vechi, construite in 1891 si incluse in patrimoniul national;
– muzeul, tot cladire de patrimoniu, care adaposteste colectii interesante de plante conservate, dar si un numar impresionant de aquarelle apartinand pictoritei Angiolina Santocono si reprezentand imaginile unor plante autohtone sau exotice;
– zona cascadei cu grupul de chiparosi de balta si alte conifere;
– arborii seculari (frasin, stejar) ramasi aici ca dovada a vegetatiei de odinioara a luncii Dambovitei.
De asemenea, in Gradina Botanica se organizeaza evenimente, expozitii (Flori …de Florii, Culorile toamnei, Roadele toamnei), programe de educatie ecologica (Scoala naturii).
Gradina Botanica “Dimitrie Brandza” este organizata pe sectoare. La intrare, pe partea dreapta, vizitatorul este intampinat de sectorul Decorativ cu plante ce atrag atentia prin florile, frunzele sau portul lor deosebit. Tot pe partea dreapta, in fata cladirii administrative, se afla o mica stancarie care grupeaza plante rare din flora tarii noastre. In aceeasi zona, dar pe partea stanga a aleii, pot fi admirate plante din zona mediteraneana. Mergand inainte, pe directia N-V, se ajunge la Colina Dobrogeana, sector ce grupeaza plante caracteristice tufarisurilor si pajistilor din Dobrogea. Pe partea dreapta, spre Splaiul Independentei, se afla Gradina Italiana, in mijloc cu un bazin ce cuprinde cateva plante acvatice. Mergand spre Serele de expozitie, vizitatorul traverseaza sectoarele ce adapostesc trandafirii si stanjeneii, Rosarium, respectiv Iridarium. Lasand pe partea dreapta Serele de expozitie, si mergand spre vest, se ajunge la sectorul de plante utile care cuprinde numeroase specii medicinale, alimentare, tinctoriale etc. De aici, se poate merge mai departe spre Cascada, Lac si Colina Coniferelor. Atractia zonei este reprezentata nu doar de conifere si de nuferii de pe lac, dar si de ratele si testoasele care si-au gasit aici conditii prielnice de viata. Mergand spre iesirea din gradina, pe partea stanga se afla sectorul Taxonomic in care plantele sunt grupate dupa caracterele de inrudire dintre ele, apoi Lacul mare cu o insula in mijloc care adaposteste plante de origine asiatica. Dintre sectoarele interioare, pot fi vizitate muzeul si serele de expozitie. Acestea din urma adapostesc interesante colectii de orhidee, ferigi, citrice, cactusi si alte suculente, bromelii, palmieri. Herbarul, colectia de seminte si biblioteca sunt destinate exclusiv studentilor si cercetatorilor.
Adresa:
Soseaua Cotroceni nr. 32
Sector 6, Bucuresti
Telefon administratie: 021 410 91 39
Telefon casierie: 0785 265 208
E-mail: gradinabotanicabucuresti@yahoo.com
Program spatii neacoperite (parc):
– 16 martie – 15 octombrie: 8:00 – 20:00
– 16 octombrie – 15 martie: 9:00 – 17:00
Program sere: marti, joi, vineri, intre orele 10-17; sambata si duminica, intre orele 9-13
Program muzeu: marti-vineri intre orele 10-17; sambata si duminica intre orele 9-13
Preturi bilete:
– spatii exterioare: 5 lei biletul intreg (adulti), 2 lei biletul redus (scolari, pensionari)
– sere: 3 lei biletul intreg, 1 leu biletul redus
– muzeu: 2 lei biletul intreg, 1 leu biletul redus
Copiii sub 7 ani, veteranii de razboi si studentii Universitatii din Bucuresti au acces gratuit.
Persoane de contact:
director – prof. dr. Paulina Anastasiu, tel. 0785 265 200;
administrator – Elena Dedu, tel. 0788 266 428.